sprookjessalon
sprookjessalon
sprookjessalon
sprookjessalon
sprookjessalon
sprookjessalon
sprookjessalon
Winkelmandje

Uw mandje is leeg

sprookjessalon
Inhoud | Afrekenen
sprookjessalon
sprookjessalon
sprookjessalon verlanglijstje sprookjessalon sprookjessalon of mijn account sprookjessalon
sprookjessalon
sprookjessalon
sprookjessalon
 

Gratis verzending vanaf € 50, - (NL) | Nederland € 4,95 (BE € 7,95)

sprookjessalon sprookjessalon sprookjessalon


Poppenhuizen en miniaturen

Het poppenhuis, een huis in miniatuurvorm.
 

Bezoek een museum en er valt haast niet aan te ontkomen: miniaturen zijn van alle tijden. Miniaturen vervaardigd uit hout of andere kwetsbare materialen hebben de tand des tijds weten te overleven en geven ons een kijkje in het verre verleden, soms zelfs teruggaand tot de Oudheid. De miniaturen die zijn teruggevonden en bewaard bleven, waren nog niet bedoeld als speelgoed, maar dienden een religieus of ander doel.
 

Mekrete

In 1919 ontdekte de egyptoloog Herbert Winlock in de graftombe van Meketre een geheime kamer. Meketre bekleedde als hoge ambtenaar een belangrijke positie aan het Hof tijdens de regering van Mentuhotep II, Mentuhotep III, Mentuhotep IV en Amenemhat. In deze geheime kamer bevonden zich 25 houten en goed geconserveerde miniaturen. Ze gaven een verrassend kijkje in het alledaagse leven, gedurende de 11e en 12e dynastie. De miniaturen schat, gemaakt en bijgezet om de noden van de overledene in het hiernamaals te bedienen, bestond o.a. uit een een tuin, een bakkerij, diverse ambachtswinkels en kleine schepen.
 


Ook China kent een geschiedenis van bijzondere miniaturen: de eerste keizer van China, Keizer Qin Shi Huangdi. Toen deze keizer aan de macht kwam begon hij vrijwel onmiddellijk met de bouw van zijn laatste rustplaats. Hij wilde ook na zijn dood zijn regering voort zetten. Hij liet een miniatuur stad met een prachtig paleis bouwen, gemaakt van zeldzame en kostbare materialen. In het jaar 1974 vonden boeren, terwijl ze bezig waren met het graven van een put,  een terracottasoldaat. Bij verdere opgravingen kwamen duizenden soldaten en paarden tevoorschijn, een heel leger dat blijkbaar bedoeld was om de keizer te vergezellen in zijn onsterfelijkheid.
 

In het oude Japan werden poppen gemaakt van papier in een bootje gezet, de rivier op, om zo de kwade geesten mee naar zee te nemen en meisjes tegen onheil te behoeden. In Japan wordt nog altijd op 3 maart het poppenfestival gevierd. (hinamatsuri, meisjesdag, ook wel Meisjesdag Japanperzikbloemenfestival) De poppen zijn niet meer van papier, maar gemaakt van kostbaar materiaal en blijven generaties in de familie. Het ritueel is gewijzigd: meisjes plaatsen de kostbare poppen huinaangashi netjes trapsgewijs, op een display, in een bepaalde volgorde en eren deze met met bloesem, sake en rijstkoekjes. Wanneer de poppen niet voor 4 maart zijn opgeruimd zal het meisje volgens het bijgeloof, het komende jaar niet trouwen.

In Europa is de herkomst en het gebruik van miniaturen minder duidelijk. Een bekende vorm is de kerststal. De eerste kerststal zou een initiatief zijn geweest van Franciscus van Assisi. 182-1226. Er werd nog geen gebruik gemaakt van poppen. De 'levende’ kerststal werd echter gaandeweg vervangen door beelden, uitgestald in kerken. Later ontwikkelden deze beeldengroep zich tot het kleine kerststalletje en werden ze ook in huis neergezet.
 

Pas in de 16e eeuw is er voor het eerst echt sprake van een echt poppenhuis. Herzog Albrecht von Bayern V liet een kleine kopie maken van een paleis. De gegoede burgerij in Nurenberg en Augsberg namen dit idee in de 17e en 18e eeuw over. Ze lieten perfecte miniaturen van huis en interieur maken om zo hun rijkdom te tonen.
 

De poppenhuizen in de periode rond de 17e eeuw geven vaak een goede indruk van de dan heersende mode en invloeden, terug te voeren op de handel met bijvoorbeeld Azie, zoals porselein en houtsnijwerk. Vaak hebben de  poppenhuizen uit de VOC tijd een speciale porseleinkamer.

De poppenhuizen, fraaie kasten van de kostbare houtsoorten, dienden nog niet niet als speelgoed, maar hadden een representatieve functie. Het waren pronkstukken, kinderen mochten er nog niet echt mee spelen, of alleen onder streng toezicht. Helaas.
 

De welgestelde Petronella van Oortman, dochter van een geweermaker, en later getrouwd met een zijdelakenwinkelier, gaf opdracht tot het bouwen van een bijzonder poppenhuis. Tussen 1686 en 1690 werd voor haar een poppenhuis vervaardigd, met gebruikmaking van de meest kostbare materialen: de kast is belegd met schildpad en tin en bevat vele kunstwerken. De miniaturen in het interieur waren perfecte kopieen van het origineel, zelfs in het gebruik van het materiaal en werden door de verschillende specialisten en ambchtslieden precies op maat gemaakt. De poppen uit het poppenhuis zijn op een na, helaas niet bewaard gebleven, maar nog wel te bewonderen op een schilderij van Jacob Appel (1680-1751). De ontvangstzaal is beschilderd door Nicolaas Piemont (1644-1709). Op de wanden is een landschap te zien, het plafond is rijk beschilderd met wolken en vogels.
 

Het grootste poppenhuis ter wereld staat echter in Engeland, Windsor en is daar te bezichtigen. Queen Mary’s doll’s house werd ontworpen door Sir Edwin Lutyens in 1924. Het poppenhuis bevat originele schilderijen en heeft een marmeren vloer. Er werkten tussen 1921 en 1924, 1500 ambachtslieden aan. ( zie filmpje)

Maar je kunt het natuurlijk nog een beetje meer overdrijven: een complete poppenstad, waarom niet? Mon Plaisir, van vorstin Augusta Dorothea von Schwarzburg bestaat uit talrijke poppenhuizen en winkeltjes en geeft een inkijkje in het leven uit die tijd. De poppenstad is te bezichtigen in het kasteel van Arnstadt.

Rond 1800 kregen de poppenhuizen werden de poppenhuizen ook functioneel. Meisjes uit de rijkere milieus, werden zo spelenderwijs voorbereid op het huishoudelijk leven: bezoek ontvangen, hoe met personeel om te gaan, het huishoudgeld te beheren. De poppenhuizen geven soms een geïdealiseerd beeld van de werkelijkheid, een huishouden op rolletjes.

Een poppenhuis dat zeker het vermelden waard is, is Colleen Moore’s Fairy Castle. De beroemde filmster uit de tijd van de stomme film, kreeg bij het realiseren van haar meisjesdroom de hulp van gespecialiseerde vakmensen, zoals architecten, juweliers, Chinese ambachtslieden. Ook beromedheden uit die tijd droegen hun steentje bij. Walt Disney zelf maakte een schilderijtje voor het miniatuurkasteel, en er is een bijbel, de kleinste ooit en handgeschreven. Er werkten uiteindelijk 700 mensen aanHet poppenhuis is uniek te noemen voor die tijd, niet alleen vanwege het sprookjesthema en de prachtige miniaturen, maar ook door de constructie. De 200 onderdelen van Het kasteel bestaat uit 200 onderdelen en kon uit elkaar worden gehaald.

Tijdens de Grote Depressie nam Colleen Moore het initiatief om door middel van het sprookjeskasteel geld in te zamelen voor noodlijdende kinderen. Het sprookjeskasteel maakte een tour door amerika. Tegenwoordig staat het romantische sprookjeskasteel in The Museum of Science and Industry. (Chicago)

 Rond de industriële revolutie wonnen poppenhuizen steeds meer aan populariteit. Tot de eerste wereldoorlog lag het zwaartepunt lag in Duitsland. Het land verscheepte  poppenhuizen, gemaakt van hoogwaardig hout, naar centraal Europa, Engeland en Amerika. Na de eerste wereldoorlog werden poppenhuizen pas echt in massaproductie genomen.

In de jaren 70 ontstond er een revival van poppenhuizen en miniaturen , naast de poppenhuizen voor kinderen was er ook bij volwassenen weer een hernieuwde intresse voor het poppenhuis, compleet met sierlijke meubeltjes,  handbeschilderd porselein, zijden behang en realistische poppen. Het werd ook een veelbeoefende hobby: het zelf maken van miniaturen.

Poppenhuizen werden altijd gemaakt van hoogwaardig hout. Maar tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos: poppenhuizen van kunststof, van karton, vilt of katoen, geschikt voor kinderen in verschillende leeftijden.
 

Ontwikkeling kind 
 

- Peuters hebben behoefte aan een overzichtelijk poppenhuis, met stevige makkelijk te hanteren meubels. Een poppenhuis dat aan alle kanten open is, en stabiel is en niet te pietepeuterig is. Peuters spelen graag een herkenbare situatie na, om grip te krijgen op de wereld om hen    heen. Kan ik een tafel neerzetten voor de deur? Of gaat de deur dan niet meer open? Een peuter wisselt nog graag de meubeltjes door elkaar, zo kan het geburen dat de wc in de keuken staat, naast het hemelbed. Of dat veel te grote pluche konijn heeft bezit genomen van de poppen  woonkamer. Alles is mogelijk! 
- Kleuters oefenen het ruimtelijk inzicht, creativiteit, bedenken verhaaltjes, spelen iets na en vinden het heerlijk met alles te schuiven, De tafel mag een keertje in de hoek, oh nee, toch in het midden. Ze spelen liefst nog met wat grotere poppenmubels, die niet omvallen en eenvoudig op    te pakken zijn. 
- Oudere kleuters en jonge kinderen willen graag een droomwereld scheppen. Een grote villa met zwembad, een ruim terras, met parasol, een lift, de poppen mogen realistischer zijn, de meubeltjes wat meer gedetailleerd, kleinere spulletjes, zoals een klokje, een vaas, of keukengerei    maken de droom compleet. En voor barbiepoppen zijn er nu de prachtige poppenhuizen van Kidkraft,  met talloze sierlijke meubeltjes, kleine accessoires, een glijlift en een piano met muziekje!

 

Kidkraft bijvoorbeeld biedt een ruime aan poppenhuizen, van romantisch droomvilla met roze dak, tot een strakke penthouse, of country cottage. Van poppenhuizen waar  peuters en kleuters mee uit de voeten kunnen, tot de ruime en grote poppenhuizen voor het iets grotere kind,met een droomplek voor de Barbieverzameling!

Sprookjessalon/Linda Groeneveld© 08-2014
Bronnen:  
Museum of Science and Industry 
Ileana Ottini ( You Tube)
Schlossmuseum Arnstadt
Gemeentemuseum Den Haag
Rijksmuseum Amsterdam
Speilzeug Welten Museum Basel
Margreet van der Hut ( Huygens ING)
Puppenhausmuseum Luzern
 
 
Boekentips: 
Het poppenhuis van Petronella Oortman
Karin Braamhorst en Marlies Visser
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN 9789024565733
 
Het Hollandse Pronkpoppenhuis 
-Interieur en huishouden in de 17e en 18e eeuw
J.Pijzel-Dommisse
Uitgeverij W.Books
ISBN 9789040094811

 
Fantastische poppenhuizen en miniaturen
Roeline Hoogeveen
ISBN 9789038406084

Het Poppenhuis
C.Carbo
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
 
Aanraders kinderboeken:
 
Nacht in het poppenhuis
iThe Tjong- Kingh en Anna Woltz
Uitgeverij Leopold
ISBN 9789025859428
 
Het Muizenhuis - Sam en Julia
Karina Schaapman
Uitgeverij Rubinstein
ISBN 9789047611110
 
 
 
 
sprookjessalon
sprookjessalon            
 
sprookjessalon
Informatie
sprookjessalon
Contact
Blog
Kadobon
Verzenden
Betalen
Retourneren
Sitemap
Privacy Statement
Algemene Voorwaarden
 
sprookjessalon
sprookjessalon
Laatste reviews
sprookjessalon
 
sprookjessalon
sprookjessalon
Nieuwsbrief
sprookjessalon
Meld je aan voor onze gratis wekelijkse nieuwsbrief met leuke acties en kortingscode
Nieuwsbrief sprookjessalon
sprookjessalon
Lees of algemene voorwaarden sprookjessalon Print onze Algemene Voorwaarden © 2017 Sprookjessalon © Webdesign: Art of Creations
sprookjessalon
sprookjessalon Populaire pagina's  sprookjessalon

Sprookjes over sprookjes Volksverhalen en Sprookjesvertellingen AXI houten speelhuisjes Janod speelgoed Sigikid pluche baby speelgoed  Jellycat pluche Kidkraft houten speelgoed Win Green speeltenten Arte Espina vloerkleden Oskar & Ellen textiel speelgoed Vloerkleden baby kinderkamer links poppenhuis en miniaturen poppenhuizen veelzijdig en eindeloos Duwkarren en loopfietsen

 

Even geduld...

 
 
 
 
{{var product.name}}
Is aan het winkelmandje toegevoegd.
 
 
 
 
 
 
{{var product.name}}
Is aan het winkelmandje toegevoegd.